Daha önce de konuyla ilgili tepkilerini dile getiren DENK partisi Milletvekilleri Tunahan Kuzu ile Selçuk Öztürk, '' Hollanda'da şeffaf, halka açık siyasetin hukuk devletine daha uygun olacağını savundu.

'' Commissi Stiekem '' olarak değerlendirilen bu toplantıların Hollanda'nın değerlerine zarar verebileceğini vurgulayan DENK partisi, sunduğu önergede yurtdışından finansal destek alan partilerin bu komisyonun içerisinde yer almamasının altını çizdi.

DENK partisinin bu konuyla ilgili yayımladığı basın açıklaması şöyle:


Persbericht 7 december 2016

DENK: geen lange arm in Commissie Stiekem

Den Haag - Gisteren sneuvelde het voorstel van DENK om buitenlandse financiering van politieke partijen te verbieden. In de strijd om de Nederlandse politiek onafhankelijk en transparant te maken laat DENK het hier niet bij zitten. Daarom deed DENK-leider Tunahan Kuzu vandaag een voorstel om fractievoorzitters van partijen die financiering krijgen uit het buitenland te weren uit de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

DENK is tegen deze commissie, bekend als de Commissie Stiekem, en zal er nooit zitting in nemen. Kuzu: "Al die pogingen om ons uit de commissie te weren zijn niet nodig. Wij hebben een jaar geleden al gezegd dat wij er nooit in gaan. Wat de burger niet mag weten, dat hoeven wij ook niet te weten. Wij zijn voor transparante en open politiek. Ik dien vandaag dan ook een motie in om de Commissie Stiekem op te doeken."

Vandaag zal duidelijk worden welke partijen kiezen voor achterkamertjes en welke partijen kiezen voor transparantie. Als de meerderheid kiest voor de achterkamertjes, is het van belang om fractievoorzitters die mogelijk onder invloed staan van buitenlandse geldschieters uit de commissie te weren.

Kuzu: "In de commissie worden staatsgeheimen en informatie over onze nationale veiligheid besproken. We kunnen niet riskeren dat een lange arm van buitenlandse belangengroepen in die commissie zitting neemt. Om belangenverstrengeling met zeer gevoelige informatie te voorkomen, dien ik een voorstel in om lange armen te weren uit de Commissie Stiekem".

SONHABER.EU