Hollanda’dan Türkiye’ye kesin dönüş

23 Temmuz 2015 Perşembe 12:55

Daha önce yaş sınırı 45 iken 55’e çıkartılan ‘Geri dönüş’ yasası olarak adlandırılan “Remigratiewet” nedir, kimler yararlanabilir, tekrar Hollanda’ya dönmek mümkün mü?

Hollanda'dan Türkiye'ye kesin dönüş
Daha önce yaş sınırı 45 iken 55’e çıkartılan ‘Geri dönüş’  yasası olarak adlandırılan  “Remigratiewet” nedir, kimler yararlanabilir, tekrar Hollanda’ya dönmek mümkün mü? gibi soruları sizler için araştırdık.

Konu ile ilgili olarak SVB tarafından Türkçe olarak hazırlanan ve  WEB sitesinden yer alan bilgiler şöyle:

Geri dönüş düzenlemesi nedir?
Hollanda'da ikamet ediyor ancak anavatanınıza mı dönmek istiyorsunuz? O halde SVB'den geçiminizi sağlayabilmeniz için 'geri dönüş ödeneği' adıyla size aydan aya ödenecek olan bir ödenekten yararlanabilirsiniz. Bu Geri Dönüş Yasası'nda (Remigratiewet) yer almaktadır.
Geri dönüş ödeneğinizin tutarı aşağıdaki unsurlara bağlıdır:
• taşınmak istediğiniz ülke
• aile durumuz
Hollanda'dan başka bir ödenek alıyorsanız, o ödenek geri dönüş ödeneğinizden kesilir. Taşındığınız ülkede artık Hollanda'daki sağlık sigortası temelinde sigortalı değilseniz,bir de ayrıca sağlık giderleri için maddi yardım alabilirsiniz.

Hollanda Göç Enstitüsü (NMI) size yardımcı olur
Kesin dönüş yapmayı düşünüyorsanız, Hollanda Göç Enstitüsü'nden (Nederlands Migratie Instituut-NMI) yardım ve öneri talep edebilirsiniz. Kesin dönüşe yönelik sorular için, NMI'nin ayrı bir telefon hattı vardır. Bu hattı aradığınızda doğrudan karşınıza birisi çıkar, genellikle anadilinizde görüşme yapabilirsiniz.

Geri dönüş ödeneği
Geri dönüş düzenlemesinden kimler yararlanabilir?
Geri dönüş ödeneğinden yararlanabilecek üç grup vardır. Her grup için ayrı şartlar geçerlidir.
1. Anavatanınızda doğdunuz
Anavatan olarak adlandırılan ülkede doğmuş olup oraya geri dönmek istiyorsanız, anavatanınızın uyruğuna sahip olmanız ya da geçmişte sahip olmuş olmanız ve 18 yaşından sonra Hollanda'da ikamet etmeye başlamış olmanız şarttır. Ayrıca belirli bir tarihten önce Hollanda'da ikamet ediyor olmanız da gerekmektedir (bu tarih ülkeden ülkeye farklıdır).
2. Mülteci ya da ilticacıysanız
Mülteci ya da iltica statüsüyle Hollanda'da ikamet ediyorsanız, hangi ülkeden geldiğiniz ve hangi uyruğa sahip olduğunuz önem taşımaz. Ancak sadece geldiğiniz ülkeye geri dönüş yapabilirsiniz. Aynı zamanda oturum izninizi 1 Temmuz 2014 tarihinden önce edinmiş olmalısınız.
3. Malukulular
1951 ya da 1952 yıllarında, grup halinde Maluku Adalarından Hollanda'ya geldiyseniz ve Rietkerk Ödeneği Yasası (Wet Rietkerk-uitkering) kütüğüne kayıtlıysanız, geri dönüş ödeneğinden yararlanabilirsiniz.

Ne zaman geri dönüş ödeneği alabilirsiniz?

Durumunuzun aşağıdaki şartlara uyması gerekmektedir:
• Hollanda'da ikamet ediyorsunuz ve en azından 55 yaşını doldurdunuz.
• Hollanda dışında, ana vatan ülkelerinden birisinde doğdunuz (bu mülteci ve ilticacılar için geçerli değildir).
• ana vatanınızın uyruğuna sahipsiniz ya da geçmişte sahiptiniz.
• Hollanda'ya geldiğinizde 18 yaşını doldurmuştunuz.
• belirli bir tarihten önce Hollanda'ya geldiniz (bu tarih ülkeden ülkeye farklıdır).
• en azından 12 aydır bir Hollanda ödeneğinden yararlanıyorsunuz.
• en az 8 yıl boyunca yasal olarak Hollanda'da ikamet ettiniz.
• Ana vatan ülkelerinin listesine bakınız

Eş durumu
Eşiniz varsa ve şu anda sizin geri döneceğiniz ülkede yaşamıyorsa, o da sizinle dönüş yapmak zorundadır. Yani eşinizin Hollanda'da kalması mümkün değildir.

Borçlar
Siz ve eşinizin vergi borcu, henüz ödenmemiş para cezaları gibi, Hollanda devletine borcu olmamalıdır. Eğer borcunuz varsa, bunun ödenmesi hususunda bir anlaşma yapmış olmalısınız.

Hapsedilme
Şu durumlarda geri dönüş ödeneği almazsınız:
• siz ya da eşiniz cezaevine girdi (ya da özgürlüğü kısıtlayıcı başka bir cezaya çarptırıldı);
• siz ya da eşiniz firari durumda.
Görev cezası ya da zorunlu olarak bir psikiyatri hastanesine alınmak, kapsam dışıdır.

Uyruk
Sadece Hollanda vatandaşlığına sahipseniz, ikamet edeceğiniz ülkenin vatandaşlığına başvurmalısınız. Çifte vatandaşlığa sahipseniz, ancak Hollanda vatandaşlığından çıkmanız halinde Geri Dönüş Yasası çerçevesinde bir ödenek alırsınız.

Gideceğiniz ülkeye kabul
Uyruğuna sahip olmadığınız bir ülkede ikamet edecekseniz, siz ve aile fertlerinizin en azından bir yıl boyunca o ülkede ikamet edebileceğini gösterir resmi bir belgeye sahip olmalısınız.

Tekrar Hollanda'ya dönmek istiyorsanız

Kısa süreli tatil ya da aile ziyareti amacıyla Hollanda'ya her zaman gelebilirsiniz. Bu, sizinle birlikte kesin dönüş yapan diğer aile fertleri için de geçerlidir. Geri dönüş ödeneğiniz bu durumda etkilenmez.
Kesin olarak Hollanda'ya geri dönmek isterseniz bu durum wel ödeneğinizi etkileyecektir.

1 yıl içinde kolayca geri dönebilirsiniz

Kesin dönüşe kendinizi iyi hazırlamış da olsanız, beklediğiniz gibi olmayabilir. Döndüğünüz ilk bir yıl içinde, tekrar geri dönme düzenlemesinden yararlanabilirsiniz. Zor olmayan bir kabul prosedüründen sonra, yeniden Hollanda'ya yerleşebilirsiniz. Fakat geri dönüş ödeneği hakkınızı kaybedersiniz.

Kısaltılmış prosedür
Hollanda'dan çıkış yaptığınız tarihten bir yıl içerisinde 'yeniden giriş başvurusunda' bulunabilirsiniz. Bu bir yıllık süre şu tarihler arasında olmalıdır:
• SVB'nin geri dönüş ödeneğini tanınmasında kullandığı başlangıç tarihi, ve
• ikamet ettiğiniz ülkedeki Hollanda büyükelçiliği veya konsolosluğu nezdinde yeniden giriş başvurusu tarihi ya da geçici oturum vizesi için başvuru tarihi.

Yeniden giriş başvurusu
Hollanda'ya seyahat edebilmek için ilk önce geçici oturum vizesi (machtiging tot verblijf -MVV-) için başvuruda bulmalısınız. Bunun gerekip gerekmediği uyruğunuza bağlıdır. Bu bilgileri www.indklantdienstwijzer.nl internet adresinde bulabilirsiniz.

Geçici oturum vizesi başvurunuzu, ikamet ettiğiniz ülkedeki Hollanda büyükelçiliği veya konsolosluğu nezdinde yaparsınız. Sonrasında Hollanda'ya geleceğinizi telefonla ya da yazılı olarak SVB'ye bildiriniz.
Yeniden giriş başvurusunu Hollanda'da IND nezdinde sunmalısınız. IND'nin formuyla kendinize, eşinize ve çocuklarınıza oturum verilmesi için başvuruda bulunabilirsiniz. 18 yaşını doldurmuş olan çocuklar kendi başvurularını yapabilir, ama sizin de onlar adına bu başvuruyu yapmanız mümkündür.

Yeniden giriş başvurusunun ekinde şu belgeleri göndermelisiniz:
• size, eşinize ve çocuklarınıza ait olan geçerli bir pasaportun fotokopisi
• SVB'nin geride kalanlar ödeneğini tanıma kararını ve Hollanda'da kaldığınız süreyi belgeleyen yazıyı.

İlk 1 yıldan sonra, geri dönüş zorlaşır
Kesin dönüşünüzden 1 yıl sonra tekrar Hollanda'ya dönerseniz, Hollanda'ya yerleşmek isteyen diğer kişilere uygulanan ülkeye kabul prosedüründen geçersiniz. 

Geri dönüş ödeneği için nasıl başvurmalısınız?
Başvuru formunu doldurduktan sonra gerekli ek belgelerle birlikte Leiden Dairemize gönderiniz.
Başvuru formunu bilgisayarınıza indirebilir ya da bunu talep edebilirsiniz

Başvuru formunu şu şekilde temin edebilirsiniz:
• bu sayfadan bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
• Leiden Dairemizi  (071) 512 9040(071) 512 9040 numaralı telefondan aradığınızda başvuru formu size derhal gönderilir.
• Hollanda Göç Enstitüsü (NMI) ile irtibata geçebilirsiniz. NMI görevlileri de formu doldurmanıza yardımcı olabilir.

Kanıt niteliğindeki belgelerle birlikte göndermek

Başvuru formuyla birlikte, kanıt niteliğindeki bazı belgeleri de göndermeniz gerekir.
Daima gönderilmesi gereken belgeler:
• kendinize, eşinize, çocuklarınıza ve sizinle birlikte kesin dönüş yapan diğer kişilere ait pasaportun (ya da kimlik belgesi niteliğindeki belgenin) fotokopisi.
• çift vatandaşlığınız varsa, her iki vatandaşlığınıza ait pasaportların fotokopisini gönderiniz.
Daha başka hangi belgelerin gerektiği, şahsi durumunuza bağlıdır:
• Siz veya eşiniz Hollanda uyruğuna sahip değilse, oturum ya da yerleşim izninin fotokopisi.
• Hollanda'daki ikametiniz esnasında sizin ya da eşinizin adı veya doğum tarihi değiştiyse, buna dair belge.
• Uyruğuna sahip olmadığınız bir ülkeye yerleşiyorsanız, bu ülkede ikamet etmenize izin verildiğine dair belge.
• Eşiniz, zaten yerleşeceğiniz ülkede ikamet ediyorsa, eşinizin hayatta olduğunu ve evli ya da eş olarak kayıtlı olduğunuzu gösterir belge.
• Çocuklarınız zaten yerleşeceğiniz ülkede ikamet ediyorsa, hayatta olduklarını gösterir belge.
• Bakımı mahkeme kararıyla size verilen bir çocuğu yanınızda götürecekseniz, veli ya da vasisinin onayına ilişkin belge.
• Hollanda devletine borcunuz varsa, bunu ödemiş olduğunuzu gösterir belge.

Daha geniş bilgi (Türkçe) için bu linki tıklayınız.

©SONHABER.NL

Anahtar Kelimeler
banner247

Yorum Gönder

@name x

Toplam Yorum Sayısı 10

Kendi Avatarınızın Görünmesi için Üye Olun!

İsmail 2 yıl önce yorumlandı

Om kort en duidelijk te zijn;dit is OPROT PREMİE..

3 Kişi beğendi.
Kendi Avatarınızın Görünmesi için Üye Olun!

muruvvet 2 yıl önce yorumlandı

Turkiyeye donus bir ruya olmusken boyle bir kanun bence cok guzel.Benim tavsiyem once iyi dusunun. Sonra basvurunuzu yapin. Turkiyede kurulu bir duzenin varsa. Bu maas gayet iyi. Burda odenek alarak yasayan kisilerin ayda ellerine bu kadar para kalmiyor. Bence iyi bir imkan.

2 Kişi beğendi.
Kendi Avatarınızın Görünmesi için Üye Olun!

Kadir 2 yıl önce yorumlandı

55 bin toplanan inza nerde? Waar is de 55 duizend getekende petitie om leeftijd van 55 jr naar 45 jr terug te brengen?? Hier hoort men niets meer over?

5 Kişi beğendi.
Kendi Avatarınızın Görünmesi için Üye Olun!

Skrncgullu 2 yıl önce yorumlandı

Selam arkadaslar 45 yasasindan giden bir cok tanidigimiz ve arkadaslarimiz var hepsi magdur ellerinden hollanda pasaportu alindi gitmek icin geri donmesinler diye sart oyleydi iki uç yil ayliklari Düzenli odendi ve sebeb yoken kesildi hepsi ugrasiyor ama sonuc mallesefki yok her yolu denediler. Su an temeli gidenlerede konusmaya gittiginizde yol gosteren bayan kanun degisebilir hukumet degisebilir ayliklar kesilebilir diyor garanti alirim omur boyu diye bakmayin diyor o zaman hangi cesaretle donecegiz burda zaten zor kazaniyoruz orda ne oluruz. Sanki hollandalilarin yabancilar gonderme oyunu gibi

7 Kişi beğendi.
Kendi Avatarınızın Görünmesi için Üye Olun!

Ali 2 yıl önce yorumlandı

yukaridaki verdiginiz bilgiler zaten malum olan bilgiler. yasaya itiraaz edildi, imzalar toplandi ve meclise gonderildi. yaklasik bir sene oldu ve hic bir haber yokkkkkkkk!

3 Kişi beğendi.
Kendi Avatarınızın Görünmesi için Üye Olun!

Necdet Zebiş 2 yıl önce yorumlandı

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ler

3 Kişi beğendi.
Kendi Avatarınızın Görünmesi için Üye Olun!

Sivas 2 yıl önce yorumlandı

İnşallah 45 yaşı geri gelir sadece 6 ay farkla yararlanamıyoz yazık

7 Kişi beğendi.
Kendi Avatarınızın Görünmesi için Üye Olun!

Mzb 2 yıl önce yorumlandı

Bu 55 bin imza meselesini de bir araştırıp yayınlarsanız memnun oluruz.

13 Kişi beğendi.